CMS står för Content Management System, vilket på svenska kan översättas till innehållshanteringssystem. Ett CMS är en plattform som används för att skapa, organisera och publicera digitalt innehåll på webben.

Med hjälp av ett CMS kan användare, även de utan omfattande tekniska kunskaper, enkelt skapa och hantera webbsidor och innehåll. CMS:et erbjuder användarvänliga gränssnitt och verktyg som gör det möjligt att strukturera och redigera innehåll, ladda upp bilder och videor, skapa länkar och hantera användarrättigheter.

Fördelen med ett CMS är att det separerar innehållet från utseendet på webbsidan. Det betyder att du kan ändra utseendet på webbplatsen genom att byta teman eller mallar utan att påverka själva innehållet. Detta gör det enkelt att uppdatera webbplatsens utseende och anpassa det till företagets eller organisationens varumärke eller design.

SEO & CMS

Förr i tiden fanns det många CMS som var riktigt dåliga ur SEO-synpunkt. Men med tiden har alla fått stöd för ”mer eller viktiga ”SEO-delar” som: