De flesta söker på Google bara genom att ange sin sökfras rak upp och ner. T.ex. ”iphone 14 max pro”. Det funkar bra för det mesta men letar du efter något väldigt specifikt, innehåll på en viss domän eller felsöker olika SEO-problem så räcker en vanlig sökning inte långt. Det är därför tur att Google har flera ”Search Operators” som begränsar resultaten på olika sätt. Här går vi igenom de vanligaste efter hur användbara de är.

site:

Begränsar din sökning till en viss domän och eventuell subdomän.

Det är en vanlig missuppfattning att site: visar alla URL:er som är indexerade av Google vilket inte stämmer längre. Utan det visar alla URL:er som Google känner till. Det är en liten skillnad men viktigt att känna till. Christoph Cemper gå igenom det i detalj här.

”en sökfras”

Förtydligar att du bara vill se resultat med en viss ordföljd. I detta fallet ”en” följt av ”sökfras”. Utan citattecken så hade du även kunnat få resultat för ”sökfras en” (dåligt exempel men du fattar). Detta är inte super användbart för sig själv men kombinerat med t.ex. ”site:” så blir det väldigt hjälpsamt.

site:seod.se ”David Nilsson” – kommer t.ex. visa alla sidor på seod.se där ”David Nilsson” nämns. Eventuella sidor som nämner någon annan David kommer inte visas.

link:

Gav tidigare utvalda länkar som länkade till adressen man angav. T.ex. länkar för seod.se om man angav: link:seod.se Togs bort 2017.

related:

cache:

I början av 2024 började Google fasa ut cache: genom att ta bort länken till de cachade sidorna från sökresultaten. Dock funkar (2024-03-05) det fortfarande manuellt via cache:seod.se Om och när funktionen tas bort helt så blir ett av de bästa alternativen att använda Web Archive.

define:

filetype:

intitle:

allintitle:

inurl:

allinurl:

intext:

around(X)

stocks:

map:

movie:

in

source: