Här försöker vi reda ut alla frågor du kan tänkas ha om en SEO-konsult. Både som kund och anställd. Med våra 17 år i SEO-branschen kan vi ge en bra och nyanserad bild av yrket.

Vad gör en SEO-konsult?

Precis som det låter är en SEO-konsult en person som konsultar inom SEO. Det innebär kort och gott att hen ser till att din sajt har bästa möjliga förutsättningar för att synas bra vid sökningar på Google som är relaterade till er bransch. Målet är att driva fler besökare, kunder och köp för att ditt företag ska växa så mycket som möjligt online.

Det görs genom att arbeta med tre viktiga delar:

För varje del finns massor av underpunkter och delar som ses över.

Användarvänlighet då? – Vissa hävdar att användarvänlighet är en del inom SEO. Men vi anser att det mer handlar om sunt förnuft och ett samspel med UX, CRO och webbdesigners.

Det finns två olika typer av anställning och upplägg som skiljer sig åt avsevärt:

Frilans SEO-konsult

En frilansande SEO-konsult är oftast inte bunden till något större företag utan jobbar själv eller tillsammans med någon i sitt eget företag. Tack vare det kan hen lägga upp arbetet som hen vill och ta fram arbetssätt och processer som passar just hen och kund. Det finns dock en del som frilansar men får uppdrag från en konsultbyrå som förmedlar kontakt mellan kund och konsult. Naturligtvis tar de då en avgift eller provision för förmedlingen.

SEO-konsult på byrå

En SEO-konsult på en större SEO-byrå eller annan byrå som har en eller flera experter inom SEO. Fördelen är att man som SEO-konsult slipper hitta nya kunder och projekt själv och därför kan fokusera till 100% på sitt jobb inom SEO.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna kan variera mycket beroende på

Detta är bara en sammanfattning. Omfång, fler eller andra delar kan vara aktuella beroende på hur sajten man jobbar mer ser ut och är uppbyggd.

Vilka kunskaper & egenskaper bör en SEO-konsult ha?

Listan kan göras lång och det finns ingen som kommer kunna allt eller ha alla egenskaper.

Vad tjänar en SEO-konsult?

Som med mycket annat så beror det på en mängd faktorer:

Med det sagt så ligger timpriserna från 800kr-2000kr per timme. Som anställd hamnar lönen på allt från 20.000kr till över 70.000kr per månad.