Teknisk SEO – Expert / Speciallist – Anställa eller konsult?

Bakgrund

Jag har jobbat med SEO i över 20 år och majoriteten av dem har varit fokuserade på teknisk SEO. Bl.a. har jag jobbat inhouse på Fritidsresor/TUI, Clas Ohlson och Aller Media samt varit frilans SEO-konsult i flera år. Utifrån det har jag bra insikt i vad som funkar och inte funkar. Både som anställd och för företagen som anställer eller anlitar en teknisk SEO.

Punkterna nedanför är ett sätt att sammanställa och förklara de utmaningarna som finns och bör tänkas på när man ska välja mellan att anställa eller anlita någon.

Kostnad

Att jämföra en teknisk SEO med en mer generell SEO-specialist / SEO-expert som kan lite av allt (och ofta minst av de tekniska delarna) så blir det lätt fel. Speciellt då det är svårt för en vanlig HR-person eller rekryterare att avgöra hur duktig en kandidat är på SEO och vilka delar. (Jag kommer inom kort släppa en tjänst för support vid SEO-rekrytering – säg till om det är intressant för er.)

Därför kan man förenklat hamna i följande scenario:
– Kandidat 1: 40.000kr/månad – X år erfarenhet
– Kandidat 2: 60.000kr/månad – X år erfarenhet

Det blir en fråga om lön och löneanspråk helt enkelt! Och ofta så bör den med högre teknisk kompetens ha betydligt högre löneanspråk p.g.a kunskap, efterfrågan och intressen. Men kan lätt bli bortvald p.g.a. löneanspråket är för högt jämfört med andra sökande med ”samma” kompetens.

Antal sajter, CMS, språk och områden

Oftast ser man att det är större företag med en mängd sajter som söker en teknisk SEO. Det är vettigt på flera sätt men när det gäller teknisk SEO så kan det även bli fel här:

  • Antal sajter: Har man 10 sajter så behöver inte det spela någon större roll. Det som avgör är en kombination av följande.
  • CMS: Kör alla sajterna samma CMS så kan man genomföra samma tekniska förändringar på alla.
  • Områden: Verkar alla sajterna inom samma område och/eller nisch så finns det inget som talar mot att köra samma lösningar på alla sajter. Men om alla sajterna är inom e-handel men sajterna säljer 10 olika typer av produkter så förändrar det en hel del. Teknisk SEO för kläder är inte samma sak som för skor, böcker, hemelektronik osv. Det finns små nyanser som man bör vara medveten om och anpassa efter.
  • Språk: Det är stor skillnad på att jobba med två språk jämfört med ett. Men sedan avtar utmaningarna snabbt och att jobba med 10 språk är tekniskt inte så mycket svårare. Utmaningarna ligger med i logistiken. Som t.ex. kontakt med skribenter och andra inblandade.

IT-resurser

IT-resurser är alltid en utmaning och en stor huvudvärk för teknisk SEO. Även om man alltid får höra att ”vi prioriterar SEO” och ”vi jobbar snabbt på IT” så är sanningen ofta en annan. Och när det redan ligger 10 stora ”tasks” för teknisk SEO så är det inte så kritiskt att lägga till en till (om inte prion är superhög eller uppgiften kritisk).

Tajming

Att anställa eller anlita en teknisk SEO inför ett stort projekt som nytt CMS, ny sajt eller båda är bra tajming då det finns mycket att göra i samband med det.

Anställningslängd & arbetsbelastning

Kopplat till ”Tajming”-punkten ovan + alla andra så har jag ofta upplevt att det efter 1,5 år finns för lite att göra. Backloggen är full, ev nytt CMS/ny sajt projektet är avklarat och det är mest lite finslipning här och var. Och om inte Google gör någon stor uppdatering eller det kommer något revolutionerande som AI så finns det inte så mycket att nytt att ta tag i.

Som företag kan man inte göra så mycket åt en anställd med låg beläggning. I bästa fall tröttnar hen och hittar ett nytt jobb.

Sammanfattning

Enligt mig är det få företag i Sverige eller globalt som behöver en dedikerad teknisk SEO inhouse. De lösningarna som är aktuella utan att göra avkall på kompetens är:

  • Deltidsanställning: Mellan 20-60%
  • Projektanställning: Ca 50-70% Vid nytt CMS och/eller ny sajt
  • Konsult: Bäst och mest flexibelt enligt mig 😉