Att välja domännamn är inte lätt! Och det blir ännu svårare om man vill tänka på SEO-aspekterna i valet. Därför har vi skapat den här lilla guiden.

Ska man tänka SEO eller ej?

Det har länge diskuterats om det finns någon fördel i att ha ett domännamn med det sökord man vill synas på i domänen eller ej. Eller till och med bara sökordet. Vi anser att det viktigaste är vad man gör med domänen men att det omöjligt kan skada. I alla fall inte om man håller det på en rimlig nivå. Att köra på sökord1-sökord2.se är alltså en dålig idé då det blir långt och ser oseröst (och rent av spamigt ut) medans sökord.se är helt OK. E

Det stora problemet är att du antagligen inte kommer hitta något domännamn som är ledigt. Ett av de får undantagen är om det är en ny bransch som uppkommit. Ett bra mellanting är att kombinera ett unikt varumärke med sökordet. T.ex. Xbageri.se eller Xsbageri.se som både förmedlar varumärket och vad ni jobbar med.

Vilken toppdomän?

Det finns många toppdomäner idag men bara ett fåtal som känns riktigt seriösa. De varierar från både land och bransch. I Sverige så är t.ex. .se standard och .nu är ett bra alternativ. Dessutom är .com det bästa valet om du fokuserar på mer än ”bara” Sverige.

För vissa branscher finns det många alternativ beroende på hur strikt eller hipp man vill vara. T.ex.:

Glöm inte varianterna!

Om din domän innehåller ett eller flera ord/namn eller innehåller svenska tecken så är det viktigt att tänka på alla olika kombinationer.

  1. böcker.se & bocker.se
  2. davidsbageri.se & davids-bageri.se

Nummer 2 kan kännas dumt och onödigt vilket leder oss till…

Domäner är billiga!

Att köpa och förnya domäner är billigt. Så hittar du några som känns bra så är det bättre att köpa flera istället för att eventuellt ångra dig bara för att upptäcka att domänen är registrerad av någon annan. Speciellt om det är ett bra domännamn eller om ditt företag blir stort och välkänt. Det kan vara allt från en konkurrent till någon som vill sälja domänen till dig senare för en hög extraavgift.

Extra kostnader

En sak som är bra att tänka på är att det finns både CMS och verktyg (t.ex. SEO-verktyg) som tar betalt per domän. Det gör att det kan bli onödigt dyrt om du har toppdomäner för alla länder ditt företag finns i. Så även om du registrerar alla så kan det vara lämpligt att bara använda en aktivt för alla språk och länder. T.ex. kan:

Ersätts med:

Frågor?

Har vi missat något som du undrar över? Skriv en kommentar så ser vi till att svara på den så snart vi kan!

Hur väljer man ett bra domännamn? – Steg för steg

Tid: 30 minuter

SEO eller ej?

Fundera på om du kan och vill ha ett sökord i din domän.

Välj toppdomän

Vilka toppdomäner passar er bäst? .se, .com, .nu eller kanske några helt andra?

Några variationer av domänen?

Behöver ni regristrera några variationer av domännamnet för att säkra upp?

Beräknad kostnad: 119 SEK