WordPress SEO är helt enkelt SEO som är anpassad för WordPress. Då WordPress har tusentals olika teman (färdiga designer) och plugins som i extrema fall kan förstöra vissa delar så går jag främst in på de grundläggande delarna som gäller för alla WordPress-installationer.

Grundläggande

Detta är de grundläggande ändringarna jag gör direkt i WordPress för att förbättra SEO:n på alla sajter som jag skapar i WordPress. Det mesta är bra för alla språk men de delar som berör språk, format (tid, datum m.m.) gäller exemplen bara om det är en svensk sajt.

Allmänt

Inställningar för media

Uppladdning av filer – Bockar jag ur då det inte finns någon fördel att ha /2022/08/fil.jpg i bildadresser. Det ser bara fult ut.

Permalänkstruktur

Valfritt

Ibland kan det vara vettigt att kasta om och sätta kategoribasen till ”om” och etikettbasen till ”t” för tagg eller ”e” för etikett men det beror mest på om jag vet att etiketter kommer användas betydligt mer än kategorier.

Plugins / Tillägg

Följande WordPress-plugins installerar jag nästan alltid.

Dessutom tar jag alltid bort ”Hello Dolly” då det inte fyller någon funktion och bara stör.

WordPress-teman & SEO

Många teman sätter sajtens namn som huvudrubrik/H1:a. Det resulterar i att alla sidor kommer ha två huvudrubriker vilket är helt ologiskt. Man kan ändra det manuellt till h2 eller h3 i en tema-fil. Men ska man göra det helt rätt så bör det vara h1 på startsidan och h2 eller h3 på övriga sidor.