Vad står SEO för och vad innebär det? Det och alla andra frågor som en nybörjare kan tänkas undra över tar vi upp och förklara här.

Vad står SEO för?

SEO är en förkortning för engelskans Search Engine Optimization vilket översätts till svenskans sökmotoroptimering. Men ordet sökmotoroptimering används betydligt mindre än SEO. Idag (september 2022) så ser sökvolymerna (per månad) ut på följande sätt enligt verktyget Ahrefs:

Vad är målet med SEO?

Målet med att jobba med SEO är kort och gott att få fler besökare till sin sajt och därmed sälja mer. Så oavsett om det är ett företag som har produkter, tjänster eller får in pengar på annonser så hjälper SEO till att se till att sajten når fler potentiella köpare eller besökare.

Hur förbättrar man sin SEO?

För att förbättra en sajts SEO så jobbar man med tre stora delar: Teknik, innehåll och länkar.

Teknik i sig innefattar flera olika delar där målet är att Google ska kunna upptäcka befintligt och nytt innehåll, förstå innehållet och visa upp det på bästa sätt i sina sökresultat. För att uppnå det jobbar man med hur koden bakom ser ut och vilka tekniker som används eller inte används. Dessutom kan man jobba med att förbättra hastigheten på sidan. D.v.s. hur snabbs sidorna laddas och visas för besökarna. En del som är superviktig för att behålla kunden när man väl fått in dem på sajten.

Innehåll

Länkar