HTTP-status 404 är en vanligt förekommande HTTP-statuskod som betyder att den efterfrågade webbsidan inte kan hittas på servern. När du försöker nå en webbsida, skickar din webbläsare en förfrågan till servern för att hämta den specifika sidan. Om servern inte hittar den efterfrågade sidan, returnerar den HTTP-status 404 till din webbläsare.
Statuskoden 404 kan uppstå av olika anledningar. En vanlig orsak är att webbadressen för webbsidan har ändrats eller att sidan har tagits bort. Det kan även bero på att länken du klickade på är felaktig eller att du har skrivit in webbadressen fel i adressfältet.
Jobbar man med SEO är det viktigt att hålla nere antalet 404:or för att ha en väkskött sajt fri från onödiga fel. Det är logiskt att anta att för många 404:or på en sajt kan ge sajten lägre Trust i EEAT och blir därför också en SEO och rankingfaktor.
För UX, användarvänlighet och SEO så är det bra att ha en 404-sida som hjälper besökaren och föreslår olika sätt att hitta rätt sida. T.ex. genom att söka i ett sökfält eller klicka sig vidare till de vanligaste sidorna, kategorierna, produkter och tjänster beroende på vad som känns relevant. Ett par delar som bör finnas mer eller mindre synliga på en bra 404-sida är:
- Sökruta
- Populära
- Sidor
- Kategorier
- Produkter
- Länk till startsidan
Soft 404 / Mjuk 404
- Inget innehåll
- Tunt innehåll
Bra 404:or – Inspiration
Ett par utvalda 404-sidor som vi tycker är bra 🙂
- LEGO.com – Humor
- StickerApp – Spel